Petrece cel mai mult timp găsind soluții acolo unde cei mai mulți dintre noi nici nu își fac timp să observe lipsuri sau probleme. Cu o determinare greu de egalat și o echipă inspirată de fapte bune, reușește să fie cel mai activ influencer atunci când vine vorba de cauze sociale. Asociația Aluziva a investit anul acesta peste 45 000 de euro în educație, oblojind rănile unui sistem deficitar și încercând să aducă sperața unui prezent apropiat de normalitate. Astăzi învățăm despre cum putem să facem bine, cu Alina Greavu aka Aluziva.
În săptămâna 21 - 27 noiembrie găsești pe pagina de Recomandări a aplicației
câteva titluri selectate chiar de Aluziva din biblioteca ei de pe Voxa.
Ești curios ce citește?
Aluziva, fata care strânge bani pentru ambulanțe, Diva care și-a dat demisia în direct… Ce simți că te-ar mai putea defini profesional și nu ai avut ocazia să evidențiezi până acum?
E o întrebare foarte bună, trebuie să recunosc. Am făcut multe lucruri în multe direcții, deci mi-ar fi greu să aleg între cauze umanitare, educație, activism, parenting etc. Aș putea face un mix între ele, să zicem, și să sune cam așa: femeia care arată că se poate și la noi, care are curaj să spună ce nu se spune și care încearcă să schimbe mentalități și să aducă progres în societatea din România.
Ți-ai dat demisia în direct, ai pus punct unui abuz, ai spus nu. Zilnic, sute, poate zeci de mii de oameni trec prin abuzuri la locul de muncă. De ce crezi că povestea ta este după atâția ani un caz aproape unic, izolat, aproape singurul exemplu de acest gen la care putem să ne raportăm?
Înainte de orice, din păcate, abuzul prin care am trecut eu acum 10 ani nu este unic, nici măcar în domeniul media, și este în continuare actual. Foarte mulți oameni, indiferent de locul lor de muncă, se văd nevoiți să tolereze abuzuri de orice fel din cauza fricii, neîncrederii în propria valoare sau competență, din cauza educației care ne-a învățat că e normal să fie greu la muncă, deci automat lipsa de respect sau nerespectarea drepturilor intră în aceeași categorie, de teama consecințelor, că unii au rate de plătit și copii de crescut și se tem să-și dea demisia, din cauza faptului că unii fac parte din comunități izolate și nu au alte opțiuni etc.
Cazul meu, însă, rămâne unul de referință pentru că mulți se pot regăsi în povestea mea despre exploatare, manipulare și abuz. Cred că dacă mai mulți oameni ar avea curajul să rupă tăcerea, să plece, să acționeze legal, să facă o plângere la poliție sau la ITM, piața de muncă din România s-ar mai curăța.
Prin exemplul personal putem inspira un alt om să-și dea demisia de la un loc de muncă unde nu i se respectă drepturile, unde șeful e abuziv, unde suferă de hărțuire, unde nu e plătit corect sau la timp etc. Înțeleg, însă, că mulți nu ar avea puterea să o facă, din diverse motive, însă noi, ceilalți, avem un soi de răspundere izvorâtă din moralitate și solidaritate, dacă vrei, să o facem în numele celor care nu pot.
sursă foto: Instagram Aluziva
De ce a continuat proiectul Aluziva, cu tot ce înseamnă el?
Pentru că am realizat, încă de la început, că oamenii aveau nevoie și au în continuare nevoie de astfel de voci care să îi reprezinte, pentru că am văzut că mesajele mele pot produce o schimbare în bine, pentru că prin felul meu impardonabil de a fi am ajutat oameni să depășească depresia, să fie mai responsabili cu natura, să organizeze strângeri de fonduri la nivelul comunității lor, să ajute activ cauze umanitare, să aibă curajul de a părăsi un partener sau un loc de muncă abuziv, să aibă mai multă încredere în ei, să se vopsească sau să-și facă la 35 de ani un piercing pe care și-l doreau din adolescență, să meargă la terapie etc. Pe scurt, proiectul ALUZIVA continuă pentru că face mult bine.
sursă foto: Instagram asociatia_aluziva
Ai pierdut trenuri? Ce simți că nu ai făcut la momentul potrivit?
Sincer, regret doar că nu am făcut master la facultate, pentru că lucram deja în presă la momentul respectiv și am considerat că nu îmi mai trebuie. Mi-am propus, însă, ca la 35 de ani să mă înscriu la master sau să încep încă o facultate. Am nevoie de încă o facultate sau de master? Nu. Îmi doresc să învăț mai multe, să mă dezvolt, să mă extind? Da! Drept urmare, am zis că voi face asta la 35 de ani, când copiii mei vor fi puțin mai mari și timpul îmi va permite să mă dedic pe bune învățatului.
Revenind la întrebare, prin gara mea au trecut mii de trenuri, dar am urcat numai în cele potrivite mie de la momentul respectiv. Fiecare decizie pe care am luat-o a fost cea mai bună pentru mine atunci. Dacă e ceva ce n-am făcut încă e pentru că nu e momentul încă sau, de ce nu, nu e pentru mine. Numai timpul îmi va răspunde la dilemele astea.
Mai ai timp să citești? Cum reușești să faci asta?
Încerc să îmi fac timp pentru citit, dar cu siguranță nu reușesc atât cât mi-aș dori. Uneori, după ce adorm copiii, mai fur juma de oră de citit în pat înainte de culcare.
Am mereu o carte în geantă și citesc atunci când întârzie cineva la o întâlnire, când stau la coadă la un ghișeu sau la medic. În rest, prefer să ascult audiobook-uri în timp ce fac mâncare, curățenie sau sunt la volan. Aș putea spune chiar că de când am copii, 70% din cărțile lecturate au fost ascultate, nu citite, din lipsa de timp.
Ce carte ți-ai dori să nu rateze copii tăi?
Cred că universul lui Harry Potter este ceva ce n-aș vrea să rateze copiii mei. E o lume fantastică, frumoasă, idilică din care putem extrage povești de curaj, loialitate, iubire, pierdere, creativitate, prietenie, lucru în echipă, putere interioară, ambiție etc. Romanele Harry Potter sunt și vor rămâne cărțile de referință ale copilăriei mele, în care evadăm în momente dificile și care mă făceau să uit de realitatea mea, nu așa frumoasă câteodată.
sursă foto: Instagram Aluziva
Ce voce ai considera potrivită pentru a-ți nara biografia?
Dacă vorbim de România, mi-ar plăcea să-mi nareze biografia Oana Pellea. La nivel internațional, Marion Cotillard sau Charlotte Gainsbourg, actrițele mele preferate.
Dacă ai avea toată puterea și mijloacele din lume, cum ar suna a doua zi un Breaking News despre tine?
ALUZIVA a dărâmat sistemul de învățământ și a introdus educația finlandeză în școlile de stat din România.
Spune-mi 2 lucruri/evenimente/oameni care au reușit să te influențeze cu adevărat.
Demisia mea de la DIGI și gestul de a publica un video despre asta au pavat drumul pe care merg astăzi și, desigur, nașterea copiilor mei - care m-au făcut să înfloresc ca femeie, să cresc, să mă dezvolt, să mă deștept, să-mi deschidă ochii cu privirea la miile de mame și copii din România care au nevoie de ajutor.
Cum definești egalitatea?
Pentru mine, este egalitate când eu, tu și oricare alt om de pe pământ avem aceleași drepturi în fața legii, când avem acces la hrană, educație, viață demnă și decentă, indiferent de rasă, culoarea pielii, gen, mediu de proveniență, orientare sexuală, credințe religioase etc., aspecte care de multe ori ajung să dividă mulțimile.
Din păcate, egalitatea nu există cu adevărat, cu precădere egalitatea de șanse - un copil născut lângă o groapă de gunoi din Siria nu va avea în viața lui egalitate de șanse cu un copil născut într-o familie bogată din New York. Oricând ne-am bate cu pumnii în piept pe principii de egalitate, asta e realitatea lumii triste și nedrepte în care trăim.
Ce te-a determinat să începi călătoria descoperirii de sine?
Dorința de a evada dintr-un mediu care nu-mi făcea bine, dorința de a acumula cât mai multe cunoștințe despre mine și lumea din jur, de a reuși în viață, cu scopul de a fi un om bun, un om deștept, un om mai capabil, care să schimbe lumea în bine, atât cât poate.
Sunt mulți oameni care doresc să fie activi din punct de vedere social însă nu au poate informația necesară despre primii pași. Cum începi, concret?
Am avut chiar recent două prezentări pe tema asta, numite “Cum să faci lumea un loc mai bun; un scurt ghid despre civism, activism și implicare socială” - una dintre prezentări va apărea pe canalul de Youtube internațional TED Talks.
În câțiva pași simpli: identifică o cauză care te atinge, fă un research ca să afli dacă nu există deja oameni sau comunități interesate de aceeași cauză, află sau întreabă cum te poți implica și cum poți ajuta, vorbește despre cauza ta cu prieteni, familie, colegi etc. și folosește social media pentru a amplifica mesajul, pentru a aduna cât mai mulți adepți, pentru a atrage atenția autorităților, mass mediei etc.
sursă foto: Instagram Aluziva
Ce provocare ai lansa tuturor influencerilor din România?
Să se folosească de notorietatea lor pentru a trage semnale de alarmă în orice direcție socială sau civică vor ei, să doneze recurent și, o altă idee, să doneze hainele scumpe pe care nu le mai poartă unor ONG-uri care le pot vinde la licitații, bani cu care apoi să susțină cauze sociale, de mediu, de educație etc.
Este important să vorbim despre lucrurile bune pe care le facem? De ce?
Pentru că prin puterea exemplului îi putem inspira pe alții să facă același lucru în comunitățile lor, pentru că vorbind despre faptele bune pe care le facem încurajăm oamenii să ni se alăture și astfel să fim mai puternici împreună, pentru că avem nevoie cu toții să vedem că mai există și oameni buni pe lumea asta, că se poate, că avem șansa să progresăm, că se întâmplă și lucruri pozitive în jurul nostru, nu numai știri nasoale, sărăcie, abuz, violență, tristețe, corupție, moarte, nedreptate etc.
Care e răsplata ta pentru ceea ce faci?
Ideea că un copil nu a ieșit iarna în papuci din casă sau că nu s-a culcat flămând datorită muncii mele. Răsplata mea constă în miile de mesaje prin care oamenii îmi mulțumesc pentru ceea ce fac, indiferent că i-am ajutat personal cu ceva sau doar am ales să vorbesc sincer despre ce nu se vorbește.
Răsplata mea e că am venit pe lumea asta și voi pleca de aici mulțumită cu ce am ales să fac cu experiența mea umană, lăsând lumea un pic mai bună decât era când am venit.
Ai o cufăr în care poți pune la păstrare 3 lucruri, pentru eternitate. Ce ai alege?
O poză de familie pe care am făcut-o cu Adi și copiii când erau ei mici, prezentarea “Cum să faci lumea un loc mai bun; un scurt ghid despre civism, activism și implicare socială” și o pălărie.
🎩 Ai chef de o faptă bună? Lasă-te inspirat și implică-te în proiecte cu Asociația Aluziva. Ca să fii bun ai nevoie de mult mai puțin decât ai crede.
Nu uita, în fiecare zi de luni avem un nou invitat. Stai cu 👀 pe noi.
Comments