top of page
Caută

21 de motive să iubești audiobook-urile

Cunoaștem bine disputa între ”a vedea filmul” și ”a citi cartea”. Dar cum e când avem de ales între a citi cartea și ... a asculta cartea?


Audiobook-urile au câștigat tot mai mult teren în ultimii ani. În 2018, de exemplu, vânzările globale au crescut cu 43%, în timp ce vânzările print au scăzut cu 5%. În 2020, utilizatorii descărcau nu mai puțin de 3 miliarde de ore de audiobook-uri. În Suedia, ele au ajuns la o rată de penetrare de 51% în populația generală. Ei bine, da — jumătate dintre suedezi au ascultat cel puțin un audiobook în viața lor.


În România, cărțile audio reprezintă acum mai puțin de 1% din piața de carte românească. Dar, chiar și de la coada listei, românii au demonstrat că se pot alinia foarte repede unor trend-uri — și știm că nu va mai trece mult până când vom avea și noi cifre comparabile.


Revoluția cărților audio vine. Iar astăzi descoperim de ce.


Dar hai să vedem, înainte de toate...


Ce e o carte audio? 🎧


Un audiobook e o înregistrare audio a unei cărți, citită și interpretată de un actor vocal (narator). În cele mai multe cazuri, ea este citită în versiunea originală și completă (”unabridged”) — dar există și versiuni prescurtate (”abridged”), sau chiar rezumate de cărți în format audio.


Producătorii aleg cu foarte mare grijă naratorul, pentru că știu cât de pretențioase sunt urechile ascultătorilor și că vocea poate să transforme cartea într-o experiență incredibilă sau să o facă ”neascultabilă”, după cum vom vedea.


Așadar...care sunt avantajele unei cărți audio, în comparație cu cea scrisă? Iată doar 21:


1. Cărțile prind viață prin vocea naratorului și interpretarea lui 🗣️

O voce deosebită poate injecta mai multă personalitate într-o poveste.” - BBC Radio 4

Nuanțele și inflexiunile unei voci de narator profesionist fac cuvintele dintr-o carte să prindă viață. Interpretarea dă profunzime și adaugă câteva straturi experienței — dialogul, descrierile epice și personajele devin mai reale. Se spune că un narator bun poate face un subiect banal să devină chiar interesant.


Multe dintre ele sunt citite de voci celebre. În Statele Unite, vorbim despre naratori precum Morgan Freeman, Meryl Streep, Tom Hanks, Jude Law, Whoopi Goldberg sau Stephen Fry. Dar, dincolo de Hollywood și media, există actori vocali specializați în cărți audio — care au ajuns ei înșiși celebri în rândurile ascultătorilor împătimiți.


În România, avem actori precum Marcel Iureș, Șerban Pavlu, Mihai Călin sau regretata actriță Stela Popescu — precum și oameni de radio și TV, ca Raluca Moianu și Alina Anea de la Magic FM care au citit până acum cărți audio.


Uneori, spre bucuria ascultătorilor, cartea e citită de însuși autorul ei. Experiență poate fi și mai autentică, pentru că autorul își cunoaște cel mai bine textul. Câteva exemple ar fi Stephen King, Margaret Atwood, Michelle Obama sau Malcolm Gladwell. În biblioteca Voxa, puteți găsi cărți narate de Doina Ruști, Mircea Cărtărescu, Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu.Alina Anea de la Magic FM, în studioul Voxa

Mereu mi-a plăcut să-mi citească cineva, să am șansa să ascult cum povestește alt om.” - Deyth Banger

2. Poți să faci lucruri în timp ce asculți, și câștigi mult timp 🚗


Magia audiobook-urilor este că le poți integra în viața ta de zi cu zi. Poți să le asculți în mult mai multe momente și locuri decât ai avea ocazia să citești ceva.

Ca majoritatea oamenilor, ascult audiobook-uri în mașină. În plus, merg în fiecare zi două sau trei mile pe jos. Nu prea poți să citești când faci o plimbare lungă — însă cu siguranță poți asculta o carte bună. E o cale excelentă de multitasking dacă ești o persoană ocupată.” - Stephen King

Majoritatea consumatorilor de content ”audio only” fac și altceva în timp ce ascultă — aleargă, gătesc, își plimbă animalul de companie, se bărbieresc sau aranjază haine. Am făcut pentru tine o listă cu activități pe care le poți face în timp ce asculți.

Făcând asta, devii superproductiv(ă) — în timp ce înaintezi cu obiectivele tale de citit. Cât durează să asculți romanul Pacienta Tăcută de Alex Michaelides? 8 ore și 27 de minute. Dar să faci ordine în casă? Cum ar fi să le îmbini pe ambele? La sfârșitul unei săptămâni, poți avea și casa ordonată, și una, două sau chiar trei cărți citite.


Deși multitasking-ul nu este recomandat de psihologi și neurologi...există o singură excepție — atunci când el se întâmplă pe ”canale diferite”, și activează regiuni diferite ale creierului.

Când schimbi felul cum citești, ochii tăi sunt liberi să se uite la orice, iar experiența lecturii e hands-free.


Drumurile lungi pot fi stresante sau plictisitoare și monotone — dar timpul pare să treacă mai repede când asculți un audiobook. Orele petrecute în trafic, în tren sau avion pot fi valorificate în felul acesta.


Ai o viață activă? Organizația Mondială a Sănătății recomandă să facem 10,000 de pași pe zi, iar oricine face sub 5,000 se încadrează la ”stil de viață sedentar”. Cum ar fi să-ți faci pașii zilnici în timp ce creierul tău primește un ”aport nutrițional” semnificativ de la cartea pe care o asculți?


Avem o provocare pentru tine: alege o activitate care nu-ți place chiar așa de mult (spălat vase, călcat rufe, curățat gresia din baie, ordine în dulap etc.) și vezi cum se transformă experiența cu o carte bună ascultată în paralel.

Folosesc cărțile audio în multe feluri. Nu mă urc pe banda de alergat sau pe bicicleta de fitness fără să pornesc una. Imediat ce pornesc mașina, am o carte audio care mă așteaptă.” - James Patterson, autorul The Games

Iar dacă activitatea pe care o alegi e plăcută...cu atât mai bine!

Ascult oriunde pot. Uneori adorm cu o carte audio mergând în fundal, ascult în mașină...și cam oriunde pot să-mi pun căștile și nu sunt nevoită să aud alți oameni vorbind.” - Whoopi Goldberg

3. Îți pot îmbunătăți starea de spirit 😊


M-am bucurat să descopăr că nu eram singurul care a simțit asta: cărțile audio te pot ajuta în momentele grele ale vieții.


Într-o perioadă grea, când nu știam cum să-mi gestionez emoțiile, mă plimbam ore întregi prin oraș, cu căștile în urechi și cu o carte de dezvoltare personală rulând în fundal. Știu, sună cheesy, dar pe mine m-a ajutat să văd luminița de la capătul tunelului și după o perioadă, mă reapropiam de linia de plutire.


Un insight nou de business sau o poveste bună îți pot aduce oricând un plus de claritate și un vibe mai bun.


Iată o sugestie: când faci sport și vrei să-ți depășești limitele, ascultă o carte cu un mesaj puternic, scrisă de cineva care și-a depășit limitele și a scris despre asta. O carte de filosofie stoică ar putea fi un candidat excelent.


4. Sunt mai ușor de stocat, și le poți lua cu tine oriunde! 📚


Cum a fost ultima dată când te-ai mutat cu toate cărțile? Cărțile cântăresc mult, necesită spațiu pentru stocare, adună praf și sunt mai greu de luat cu tine atunci când pleci în vacanță.


La audiobook-uri nu ai nevoie să faci compromisuri. Asta e o veste bună mai ales pentru cei care cumpără multe cărți (”book hoarders”).


345 de cărți audio accesibile pe un singur smartphone? Sigur. Cu un smartphone tipic și o pereche de căști mici, greutatea totală pe care o ai de cărat este de 186 grame — pentru o bibliotecă întreagă!


5. Ai acces imediat la ele 📱


Dacă pentru cartea fizică timpul de așteptare e mare: ai nevoie să mergi la librărie, bibliotecă sau să comanzi online și să aștepți livrarea, la un audiobook ai acces instantaneu.


6. Efortul e mai mic - mintea ta nu mai trebuie să proceseze cuvintele scrise 🧠


Cu toții știm câtă energie mentală consumă cititul, oricât de plăcut ar fi. Când asculți, e nevoie de mai puține resurse din creierul tău — și poți să-ți folosești restul pentru a ”intra în poveste” (dacă asculți o carte de ficțiune) sau pentru a vizualiza și înțelege implicațiile celor spuse (dacă asculți non-ficțiune). Când călătorești, te poți bucura de frumusețea peisajului... în timp ce un soi de film fantastic se desfășoară în mintea ta, pe măsură ce asculți.


Ironic, poți să citești chiar și cu ochii închiși - și mulți chiar preferă să facă asta. Uneori, e pur și simplu plăcut să te relaxezi pe canapea și să ți se citească o poveste fascinantă, în timp ce tu bei un ceai sau un pahar de vin.


7. E în ADN-ul nostru cultural să ascultăm povești 🧬

Poveștile au apărut cu zeci de mii de ani înaintea scrisului. Deși ele sunt universale, felul cum le spunem se schimbă odată cu tehnologia.” — BBC Radio 4

Suntem obișnuiți să ni se spună povești încă de când suntem copii, și toți povestim altora ce ni s-a întâmplat, și ascultăm poveștile lor. De aceea, experiența unui audiobook pare foarte familiară.


Deși era pe cale de dispariție, arta povestitului e încă foarte vie în cărțile audio.” - James Patterson, autorul cărții The Games

8. Mai puțin ”screen time” - o alternativă excelentă la TV și nu numai ✨


În loc să scrollezi pe Social Media, cum ar fi să citești? Înveți sau te relaxezi ascultând, în timp ce ai parte de mai puțină expunere la ecranul cu lumina albastră. Acest lucru e la fel de important pentru adulți și pentru copii.


Știrile și emisiunile TV ori au o încărcătură emoțională negativă, ori se pot încadra la nivelul de calitate ”junk” — și nu înveți mai nimic din ele. Compară asta cu o carte bună.


9. Devii un ascultător mai bun 👂


Audiobook-urile nu doar te ajută să te concentrezi mai bine, ci îți pot îmbunătăți vocabularul și înțelegerea orală — cu atât mai mult atunci când asculți într-o limbă străină, arată studiile.


Un articol din publicația Scholastic arată că citirea textului din carte simultan cu ascultarea audiobook-ului îmbunătățește abilitatea copiilor de a recunoaște cuvintele — iar intonația îi ajută să înțeleagă mai bine sensul.


10. Îți stimulează imaginația și te transpun într-o altă lume 💭

Chiar dacă ai văzut filmul cu Harry Potter, atunci când asculți Harry Potter citit, te transpune într-un alt fel de loc. E o experiență minunată.” - Whoopi Goldberg

Un studiu din Journal of Verbal Learning and Behavior arată cum creierul nostru e mult mai înclinat să creeze imagini vii atunci când ascultăm o poveste, spre deosebire de varianta în care o citim. Motivul este că ne rămân mai multe resurse pentru vizualizare și imaginație. Asta explică, în mare parte, de ce copiii iubesc când cineva le citește o poveste.

Când citești o carte, povestea se derulează, cu siguranță, în capul tău. Dar când o asculți, ea pare să se întâmple într-un nor, de jur împrejurul capului tău.” - Robin Sloan

11. Ușurează singurătatea și plictiseala 🙄


Uneori, ne putem simți singuri — și nu doar datorită pandemiei și restricțiilor. Alteori, ne putem plictisi ușor, și avem nevoie de stimulare.


Când asculți o poveste, simți că petreci timp de calitate în preajma unor personaje fascinante. Iar când asculți cărți de nonficțiune, ești în compania unora dintre cele sclipitoare minți ale lumii — oameni care te pot inspira, și de la care sigur ai ce să înveți.


12. Îți stimulează emoțiile ❤️


Un studiu realizat în Finlanda arată cum ascultarea de povești stimulează părți ale creierului asociate cu atenția, memoria, limbajul și emoțiile.


În mod surprinzător — sau nu — într-un studiu de la University College London, oamenii au avut reacții emoționale mai puternice atunci când au ascultat un roman — față de atunci când au văzut adaptarea cinematografică.


Când am ascultat faimosul thriller psihologic Pacienta Tăcută în interpretarea actorului Șerban Pavlu, am fost uimit de experiență. Nu-mi venea să cred cum stau ”cu sufletul la gură” la anumite pasaje, sau cum mă treceau fiori când descria o scenă grotescă de crimă.


13. Înveți, descoperi, te dezvolți 🌱

Să asculți un podcast, sau un audiobook nu înseamnă pierdere de timp. Este felul în care un om devine mai înțelept.” - Deyth Banger

Consumul regulat de audiobook-uri îți poate crește nivelul de fitness mental. Ai ocazia să descoperi idei noi și să te simți inspirat(ă) într-un interval de timp pe care poate că l-ai fi pierdut, altfel. Mulți iubitori de audiobook-uri spun că s-au transformat în super-learneri. Însă și o singură oră dintr-o carte precum Atomic Habits sau Grit te poate inspira enorm, la momentul potrivit. Cu ideile potrivite, te poți dezvolta în foarte multe feluri.


14. Nu îți place să citești? Ascultă! 👀

Audiobook-urile sunt populare în rândul celor care nu au timpul sau dispoziția să citească, dar sunt dornici să absoarbă idei, povești și experiențe noi.” - D. Moir de la Ebury Press

Pentru unii dintre noi, cititul se asociază cu sentimente neplăcute. Poate că ne aduce aminte de școală și unele cărți obligatorii pe care le citeam fără vreun pic de chef sau tragere de inimă. Sau poate că a fost o perioadă în viața ta când citeai mult — și aveai timp pentru asta...și acum nu mai ai.


Însă dincolo de gusturi, oamenii care suferă de dislexie și cei care au probleme cu vederea pot descoperi că rețin mai mult atunci când ascultă povestea. La fel și în cazul celor cărora le este greu să țină o carte în mână sau să întoarcă paginile (cum sunt oamenii în vârstă sau cei cu dizabilități).

Mi s-a întâmplat să mai rămân în mașină după ce ajungeam la destinație, ca să termin capitolul pe care îl ascultam.” - Whoopi Goldberg

15. O chestiune de gusturi 🍷

Mereu le spun oamenilor că diferența dintre o carte pe care o citești și o carte pe care o asculți e ca diferența între sunetul mono și senzația de ‘surround sound’ stereo. ” - Stephen King

Unii dintre noi preferă să asculte. Poate și tu ești unul dintre cei pentru care învățarea auditivă e în topul stilurilor de învățare preferate.


Eu, personal, iubesc cărțile audio. Într-un singur an, am ascultat peste 60 de titluri și am avut casa ordonată, curată, și minimalistă, un stil de viață activ și un an productiv.

Așa că, dacă descoperi că audiobook-urile se potrivesc și cu tine, e posibil să te (re)îndrăgostești de cărți și citit.


16. Termini o carte mai repede ⏱️

Chiar și cei care nu au niciodată timp să citească au, de regulă, mai mult decât suficient timp să asculte.” - Mokokoma Mokhonoana

Viața de azi nu e tocmai prietenoasă cu cei care vor să citească. Suntem asaltați de informație, iar mulți oameni și-ar dori să citească mai mult — dar nu o pot face din cauza lipsei de timp și disciplină. Cine mai are timp de citit cu un job full-time, copii și o casă de îngrijit?

Vestea bună e că la audiobook poți termina în două zile o carte care altfel ai citi-o într-o săptămână.


Mai mult, setarea de viteză mărită (1.25x sau 1.5x) e din ce în ce mai folosită pe platforme ca Youtube. La 1.25x, o oră ajunge să fie comprimată în 48 de minute, și economisim 12 minute fără să sacrificăm înțelegerea unei cărți de nonficțiune. La 1.5x, o oră devine 40 de minute, deci economisim 20 de minute la fiecare oră ascultată și o oră întreagă la fiecare 3 ore!


Nu știu cine ar asculta la 1.5x o carte de ficțiune. Însă o carte de business sau dezvoltare personală poate fi ascultată cu un tempo mai alert.


Și uite așa, termini acele cărți pe care ți-ai promis că le vei citi într-o bună zi, când vei avea timp.

Iată un adevăr interesant: cititul cărților durează mult, dar un audiobook poate fi terminat într-o zi sau două.” - Deyth Banger

17. Sunt mai convenabile 💡


Le poți accesa pe telefonul mobil (cu sau fără căști), pe boxa bluetooth sau sistemul audio al mașinii și chiar și pe TV.


Sunt ușor de folosit, economisești ore întregi, poți să reiei ascultarea de unde ai rămas...un audiobook e o experiență extrem de flexibilă.


18. Creștem copii care iubesc cărțile și cititul 🧒


Părinții au descoperit că audiobook-urile sunt o opțiune bună pentru a-i ține pe copii ocupați în mașină. La un drum lung cu copiii, le poți pune cartea favorită (În căutarea lui Nemo, Tinkerbell sau Regele Leu din colecția Disney pot fi exemple excelente). În pauzele pe care le faceți pe drum, poți vorbi cu ei despre ce au învățat din poveste.


O mamă descrie cum fetele ei au ajuns să asculte cărți pe care altfel nu le-ar fi luat vreodată de pe raft să le citească: ”Cu darul lui Mark Twain de a povesti și a folosi limbajul, fiicele mele au descoperit un nou autor extraordinar”.


19. Ne bucurăm împreună de ele 👪


Experiența ascultării poate fi împărtășită cu alți oameni. Toată lumea aude același lucru. Poveștile te pot apropia de cei dragi în diferite momente - cum ar fi atunci când copiii desenează și noi pregătim masa.


Adulții pot să îi ofere unui părinte vârstnic oportunitatea de a se reîntâlni cu cititul și cu cărțile preferate.


20. Te pot ajuta să dormi mai bine 😴

Deloc întâmplător, aproape toate playerele de audiobook-uri au o funcție de ”Sleep” (somn).


Importanța unui somn de calitate e indiscutabilă. Problemele cu somnul duc la probleme de concentrare, creativitate scăzută, performanță joasă, ba chiar probleme de anxietate și depresie.


Unii oameni care aveau probleme cu somnul vorbesc despre beneficiile cărților audio, iar materiale pe această temă au apărut inclusiv publicații online ca Sleep Advisor.


De-a lungul zilei, acumulăm tot felul de tensiuni, griji și gânduri. O poveste bună poate fi o modalitate excelentă să ne deconectăm de la ziua care s-a încheiat. O poveste bună calmează mintea, focalizează atenția, și, treptat, poți aluneca înspre adormire. Când auzi cuvintele naratorului, te poți separa de toate emoțiile și gândurile.


De aceea cărțile de non-ficțiune merg perfect în timpul zilei (când ai energia să înveți și să te concentrezi), iar seara te relaxezi cel mai bine cu o poveste.


21. Le poți asculta gratis! 😯


Pe Voxa, le vei poți asculta gratuit timp de 15 zile: https://voxa.ro


Concluzii?


Ți-a fost dor de o carte bună? Schimbă felul cum o citești — și vezi ce se întâmplă!


Audiobook-urile vin în curând pe piața din România. Singura întrebare e: vei lua și tu parte la revoluția lor?Comentarios


bottom of page