Caută

Actualizată în: 26 ian.

Mulți oameni își doresc să citească mai mult - unii chiar și-au propus acest obiectiv ambiguu de “mai mult” pentru 2022 - dar nu găsesc timpul necesar. Am compilat o listă de idei simple și aplicabile (începând de astăzi), pentru ca tu să găsești - sau, mai degrabă, să creezi - timpul, spațiul și condițiile pentru a reuși să citești mai mult decât ai fi citit de obicei.


🎯 Setează-ți obiective legate de citit

Nu e suficient să îți propui doar “să citești mai mult”. Ce înseamnă mai mult?


Conform înțelepciunii care spune că “nu poți îmbunătăți ceea ce nu măsori”, e o idee bună să definești ce vrei să citești, cât vrei să citești (în pagini, număr de titluri, ore etc.), iar apoi să măsori progresul pe care-l faci.


Iată câteva exemple:

 • “20 de pagini pe zi”. Este un obiectiv foarte ușor de atins, chiar și pentru cei mai ocupați dintre noi. Dacă te ții de el, la finalul unei luni vei fi citit 620 de pagini, sau 3 cărți de 200 de pagini.

 • “Două cărți pe lună”

 • “30 de minute pe zi”

 • “100 de pagini pe săptămână”

 • etc.


📱Citește digital

Cărțile digitale nu cântăresc și nu ocupă mai mult spațiu decât dispozitivul de pe care le accesezi. Acest lucru îți permite să le ai cu tine mult mai des decât ai putea să iei cărți imprimate pe hârtie.


Poți să strecori momente de citit digital atunci când călătorești sau iei transportul în comun, atunci când ești în sala de așteptare la medic sau când aștepți pe cineva…


Timp vei găsi, tu asigură-te că ai cărțile la îndemână.


🎧 Citește cu urechile

Audiobook-urile îți permit să asculți o carte citită de un narator profesionist - adeseori actor. Poți chiar să citești cu ochii închiși!


😐 Nu fiecare carte merită terminată

Unii oameni simt un fel de datorie sau obligație morală să ducă la bun sfârșit orice carte pe care au început-o. Astfel mintea percepe cartea ca pe o socoteală neîncheiată, care nu ne dă pace până nu o ducem la bun sfârșit.


Noi suntem aici să îți spunem că e dreptul tău să-ți alegi ce și cât citești. Indiferent de reputația autorului și a cărții, e posibil să nu rezonezi cu ea, să simți că înaintezi mult prea greu și fără chef prin experiența lecturii sau să nu găsești motivația să termini lectura.


Este ok să “parchezi pe dreapta” o carte sau chiar să renunți cu totul la ea. Nu vei răni sentimentele nimănui, ba chiar te vei simți ușurat(ă) și gata să începi ceva nou.


🤦 Nu te simți obligat/ă să citești marii clasici

Dickens, Dostoievski sau Dumas – ca să menționăm doar trei nume care încep cu litera D – sunt, fără îndoială, autori buni. Omenirea încă îi apreciază pentru un motiv întemeiat. Cu toate acestea, frumusețea este în ochii celui care citește, și este posibil să nu rezonezi cu stilul lor de a scrie, sau să nu te intereseze așa de mult vremurile istorice în care se petrece acțiunea, sau pur și simplu aceste lecturi să nu fie relevante pentru parcursul vieții tale.


Citește ceea ce îți place, și nu te simți vinovat(ă) dacă alegi și titluri sau autori pe care alții îi consideră trashy sau “de duzină”. Atât timp cât îți face plăcere să citești acele cărți, bucură-te de ele!


➡️ E ok să citești “pe sărite” din cărțile de nonficțiune

Cărțile de nonficțiune nu se citesc neapărat de la prima pagină până la ultima. Uneori, dacă ai citit deja multe alte titluri din același domeniu, ideile mari încep să se repete, iar tu înțelegi deja bazele acelui domeniu. De aceea, cititorii de nonficțiune experimentați aleg uneori doar pasajele din care vor să își extragă informații noi.


Vei citi mai mult, pentru că vei citi doar ceea ce contează pentru tine.


⏰ Pune-ți timp deoparte pentru citit

Atunci când cititul devine important în viața ta, e o idee bună să-ți setezi blocuri de timp dedicate acestei activități.


Crează-ți o rutină - te va ajuta să creezi și să menții obiceiul dorit.


❓Conectează-te la DE CE-ul tău

De ce este important pentru tine să citești mai mult? Există o arie a vieții pe care vrei să o explorezi? Vrei să îți îmbunătățești vocabularul? Cauți o idee anume, sau ești în căutarea inspirației? Te ajută cititul să te relaxezi și să te deconectezi de la rutina vieții tale? Te ajută să evadezi? Te atrage latura emoțională a cititului? Îți place să dezlegi mistere? Simți că te ajută să înțelegi mai bine oamenii, cu emoțiile lor?


Care e DE CE-ul tău? Mai sus ți-am dat doar 9 exemple de motivații care îi fac pe oameni să citească, dar tu ești o persoană unică, și vei avea propriul set de motive.


🛏️ Citește la culcare

Mulți oameni au descoperit cum cititul îi ajută să încheie ziua cu o stare mult mai bună decât dacă ar alege să scroll-eze pe social media sau să-și lase mintea invadată de gânduri și griji înainte să adoarmă.


📚 Ține mereu la îndemână o carte de citit

Când folosești Voxa, acest lucru devine foarte simplu. Tot ce ai de făcut este să-ți adaugi cărțile favorite în secțiunea Bibilioteca Mea, iar de acolo le vei putea accesa imediat.


Când ai mereu o carte cu tine - sau cinci - alături de intenția de a le descoperi, vei găsi timp de-a lungul unei zile să mai citești câte puțin.


🗑️ Renunță la câteva activități mai puțin importante

Mulți dintre cei care spun “nu am timp” nu realizează că totul ține de prioritățile pe care ni le setăm.


Dacă cititul a urcat în ierarhia importanței, atunci uită-te la activitățile pe care le faci de-a lungul unei săptămâni, și vezi care dintre ele au devenit mai puțin importante. Poți renunța la acelea, ca să-ți faci timp pentru citit.


🚫 Poți înlocui un obicei neproductiv cu cititul

Din nou, consumul de social media este un foarte bun candidat.


De altfel, știai că atunci când navighezi pe Instagram, Facebook și Reddit citești, probabil, mii de cuvinte? Într-o singură zi, o amestecătură de opinii neavizate, drame, bârfe, fake news și titluri scrise pentru clickbait poate echivala cu un capitol dintr-o carte cu informații pertinente, bine structurate și adeseori scrise într-un mod fascinant.


✈️ Citește atunci când călătorești

Mulți oameni descoperă că sunt mai productivi și au atenția mult mai focalizată atunci când sunt într-un avion sau un tren, așa că ele pot fi un mediu perfect în care să-ți canalizezi atenția spre citit.


Audiobook-urile sunt o opțiune la fel de bună în aceste contexte, și pot fi ascultate și în propria mașină, atunci când conduci pe distanțe ceva mai lungi.


🏃‍♀️Fă mici “sprinturi” de citit

Ai auzit vreodată de tehnica Pomodoro? Această tehnică de productivitate implică blocarea unui interval de timp (de exemplu, 30 de minute) în care atenția ta este focalizată doar pe o singură sarcină. Elimini orice elemente care te-ar putea distrage, setezi un cronometru, te asiguri că te-ai hidratat bine și ai fost la toaletă înainte, treci telefonul pe modul silențios și te apuci de treabă.


Bineînțeles, acest lucru poate fi făcut și când vine vorba de citit. Există numeroase aplicații mobile care te ajută în implementarea tehnicii Pomodoro. Un singur exemplu este Pomodoro Timer.


🌙 Începe sau încheie ziua cu citit

Dacă incluzi cititul în rutina ta de dimineață sau de seară, e posibil să îți fie mult mai ușor să te ții de acest obicei. Dimineața ai mintea odihnită, reții mai multe informații și poți aborda cu curaj cărțile mai grele, pe când seara poți citi pentru a te relaxa, a pregări procesul de shut down după o zi lungă și poți să citești cărți mai ușor de parcurs sau titlurile favorite din ficțiune.


🛋️ Creează-ți spațiul ideal pentru citit


În afară de timp, e nevoie să creezi și spațiu. Nu trebuie neapărat să arate ca în acele fotografii idilice de pe Instagram. Folosește spațiul pe care îl ai la dispoziție ca să-ți amenajezi un colț mai propice pentru citit. Un fotoliu, o sursă de lumină, un suport pentru cana de ceai, o pernă - iată doar câteva elemente care te pot ajuta să-ți creezi contextul ideal.


🏆 Leagă cititul de obiectivele tale

Poate că există o nevoie sau o dilemă majoră acum în viața ta. Alege acele titluri care te ajută la rezolvarea ei.


🎵 Alege muzica potrivită pentru citit

Pe mulți dintre noi muzica îi ajută să intre într-o stare mentală și emoțională. Este recomandat să alegi muzică fără cuvinte.


🍽️ Ascultă audiobooks în timp ce mănânci, faci curat gătești sau te relaxezi

Audiobook-urile pot fi integrate cu stilul tău de viață și poți să faci multitasking atunci când activitatea pe care o faci nu necesită aceleași resurse ale creierului pe care le folosești pentru citit. Curățenia, alergatul sau plimbările lungi prin parc sau în natură sunt doar câteva exemple de momente pe care mulți dintre noi le găsesc perfecte pentru ascultat un audiobook.


Concluzia

Cu toții avem aceleași 24 de ore la dispoziție, însă felul cum le folosim diferă mult, în funcție de priorități, valori, preferințe și situația în care ne aflăm. Sperăm că te-am inspirat să pui în aplicare cel puțin 2 sau 3 dintre ideile de mai sus.

Actualizată în: 26 ian.

Cea mai importantă parte din experiența unui audiobook o constituie vocea naratorului și capacitatea lui de a te face să te simți parte din poveste. Să fii un bun narator poate părea extrem de simplu. Cine nu a citit vreodată câteva pagini cu voce tare, măcar de curiozitate sau exersând pentru un eveniment? Aparent, dacă respecți toate semnele de punctuație și nu te bâlbâi prea mult, succesul e garantat. Cât de greu poate fi?


Pe lângă o voce caldă, plăcută și o dicție fără cusur, un narator profesionist este acela care reușește să te facă să asculți, nu doar să auzi. El captează și transmite mesajul autorului. Te integrează în atmosferă și întruchipează personajele- fiecare fiind o lume în sine. Cea mai dificilă parte este aceea de a se păstra obiectiv și totodată extrem de prezent, prin aportul personal. Este ceva dincolo de un timbru plăcut, o voce specială, puterea de a imita sau dibăcia de a citi fără cusur. E despre a înțelege, a asimila și a putea transmite- prin cuvinte rostite și emoție.


,, Scopul narațiunii este de a traduce cuvântul scris într-un mod cât mai consecvent posibil cu intenția autorului. " Celeste Lawson- Recording Studio Manager, Library of Congress
Iulia Drăghici- narator VoxaTehnică vocală ...


Vocea, puterea noastră de a emite sunetele, este un act muscular prin definiție. Pentru a finaliza un audiobook, naratorul petrece, în medie, 20 de ore în studio. Dacă facem o comparație cu un antrenament la sală, vorbim despre un adevărat 💪 maraton de forță. Tehnica vocală ajută naratorul să poată veni în studio câteva zile consecutive, nefiind împiedicat de ,, febră musculară"- răgușeală, pierderea vocii sau dureri în gât. Dincolo de timbrul nativ, vocea trebuie antrenată zilnic pentru astfel de tururi de forță. De aceea cei mai buni naratori sunt actorii, oamenii de radio, moderatorii de emisiuni TV sau chiar cântăreții- cei care zilnic lucrează cu vocea lor. În studiourile Voxa am avut ocazia să întâlnim profesioniști, voci excepționale și talente atent muncite, dintre care: Șerban Pavlu, Mihai Călin, Daniela Nane, Dana Săvuică.


... și stăpânire de sine 🧘


În studio nu se aude nici musca. Orice mic sunet poate întrerupe experiența ascultătorului, mutându-i atenția de la firul narativ. Ca narator, trebuie să stai nemișcat, concentrat și conștient de faptul că până și simplele mișcări ale mâinii în aer, a părului sau schimbarea poziției pe scaun sunt captate de microfon. Pe lângă respirațiile clare, scurte și silențioase pe care un narator trebuie să le stabilească de acasă, acesta trebuie să țină cont și de reflexul natural și destul de greu de controlat de a înghiți saliva. Niciunul dintre acestea nu poate întrerupe o frază, o idee sau o replică cheie a unui personaj.


Din păcate, procesul de înregistrare al unui audiobook nu se reia niciodată. Nu ai posibilitatea ca a doua oară să ,,o dai mai bine". 🕒 Programul studiourilor este unul foarte bine stabilit și calculat cu mult timp înainte. Reluările se fac doar în momentele de maximă urgență- atunci când intervine o problemă tehnică, un zgomot involuntar sau o oboseală sesizabilă în voce. Cu fiecare pauză sau reluare se prelungește timpul de post-producție și de montaj al unui audiobook.


,, Sunt puține lucruri în viața noastră care necesită folosirea acestor mușchi. În afară de a le citi cu voce tare copiilor noștri cărora nu le pasă dacă ne bâlbâim sau înghițim în mijlocul propoziției. De regulă, nu petrecem mult timp citind cu voce tare. Chiar și actorii foarte buni de teatru și film pot avea dificultăți în a-și susține energia. Deci, ce face un bun narator? Atributele importante ale vocii, în ceea ce privește narațiunea, sunt calitatea, forța și rezistența. " Celeste Lawson- Recording Studio Manager, Library of CongressEmilia Bebu- narator Voxa


Arta narativă - veche de când... omul


Arta narativă este poate cea mai veche formă de artă. Oamenii au simțit dintotdeauna nevoia să interacționeze prin vorbire, să transmită idei, să comunice, să convingă, să justifice- într-un cuvânt, să povestească. În zilele noastre petrecem o mare parte din timp spunând sau ascultând povești, idei, gânduri - prin intermediul rețelelor sociale. A asculta un audiobook nu este un proces atât de nou sau diferit pe cât am fi tentați să credem. E ceva firesc. Face parte din natura noastră umană.


,, Cărțile audio sunt importante pentru că provin din forma veche a narațiunii- povestirea orală. " Stephen King

Cale lungă până la microfon 🎙️


În afara celor 20 de ore menționate pentru lucrul în studio, pregătirea naratorului mai durează uneori câteva zile bune. Înainte de a ajunge în fața microfonului, acesta citește cartea pentru a se familiariza cu contextele pe care autorul le-a înfățișat- descrieri, situații tensionate, scene pline de suspans sau romantism, replici cu indicație clară din partea autorului, etc. 📙Notează cuvinte ale căror pronunție nu le cunoaște sau nu este sigur de ele- de la numele personajelor, la cel al străzilor, orașelor, etc. (literatura scandinavă este recunoscută pentru numele proprii care dau bătăi de cap naratorilor atunci când încearcă să le pronunțe). Se asigură că nu există cuvinte ale căror sens nu îl cunoaște.


Vocea unui narator trebuie să fie asemenea unei orchestre. 🎶 Fiecare registru trebuie schimbat într-o armonie perfectă, pentru a nu deranja experiența ascultătorului. Monotonia este evitată prin schimbarea atitudinii, nu prin imitarea de voci diverse. Acest lucru îi oferă consistență pe parcursul zilelor de înregistrare și posibilitatea de a-și transpune vocea personală pentru a interpreta zeci de personaje diferite- fără a răguși!

Maria Radu- narator Voxa


,, Când am terminat Harry Potter, am numărat 143 de personaje." Jim Dale, narator pentru seria Harry Potter

Secretul interpretării 🤫


Până și cei mai talentați actori întâmpină dificultăți atunci când devin naratori. Lipsiți de timpul de repetiții, partenerul de scenă sau mișcare, aceștia se poate adapta foarte greu în fața microfonului. Actorii sunt obișnuiți să livreze prin toate mijloacele- voce, corp, emoție, mișcare- lucru care în studio nu este posibil. Totuși, calitățile de care aceștia dispun sunt extrem de utile în arta narativă.

Capacitatea de a fi credibil în orice context, de a empatiza și livra corect intențiile autorului, de a contura atitudinile personajelor într-o situație, sunt exerciții ale artei actorului de folos în fața cărții. Naratorul găsește constant echilibrul între interpretare și narațiune. Nu favorizează o extremă sau alta. Știe măsura lucrurilor, așa cum filosofii greci ar spune astăzi.
Alina Anea- narator Voxa


Tehnica ascultătorului ideal 🎧


Pentru a livra conținut de calitate, naratorul își imaginează că se adresează unui ascultător prietenos, care nu este la primul său audiobook ascultat și care e pregătit pentru a fi condus prin lumea cărților. Prin acest mic truc ( regăsit și în teatru- să joci pentru publicul ideal) - acesta evită să fie extremist- să citească într- un ritm mult prea lent sau pe un ton didactic, să fie prea relaxat sau, din contra, împiedicat de un perfecționism fără margini.


Testul suprem pentru un narator de a decide o abordare perfectă este acela de a-și asculta propria înregistrare. Dacă în viața reală cineva ar vorbi cu tine așa, te-ai simți ciudat? L-ai crede? Te-ar emoționa? Ai înțelege despre ce e vorba? Atunci când povestim în viața de zi cu zi întâlnim exact firescul cu care naratorul ar trebui să se joace.A fi narator profesionist nu ține doar de norocul unui timbru nativ impecabil. Dezvăluie mult mai multe capacități- care pot fi exersate și învățate de aproape oricine. Așadar: muncă, muncă, muncă...


🙏Mulțumim tuturor naratorilor care s-au alăturat proiectului Voxa, dintre care amintim: Șerban Pavlu, Mihai Călin, Dana Săvuică, Alina Anea, Maria Radu, Emilia Bebu, Iulia Drăghici, Raluca Moianu, Vlad Rădescu, Aylin Cadâr, Sonia Teodoriu, Liviu Damian, Rodica Culcer, Ilinca Hărnuț, Monica Davidescu, Alexandra Vrabie... Vocile lor transmit povestea noastră mai departe!

Gestionarea eficientă a timpului a devenit o prioritate. Rar putem spune că mai găsim câteva ore să citim liniștiți. Partea fascinantă a audiobook-urilor este aceea că pot fi consumate în timp ce faci altceva. Poți citi în timp ce conduci, faci cumpărături, alergi, creând un obicei care îți dezvoltă o dublă productivitate. Practic, poți face în același timp lucruri pe care nu ți le puteai imagina măcar împreună.


Îți iei cu tine oriunde cărțile preferate de care să te poți bucura oricând. Poți descărca întreg conținutul care te interesează ca să îl poți accesa și atunci când nu ai internet: la metrou, în tren sau la munte. Privești natura și asculți cartea pe care ți-ai propus de mult timp să o deschizi, sau călătorești câteva ore bune în compania pe care tu o alegi, a autorilor tăi preferați.


Când poți să dai ▶️ cărții pe care îți dorești să o citești?

 • atunci când faci sport: la sală, când alergi în natură, în timpul drumețiilor sau dacă practici mersul sportiv. Când asculți, mintea ta este concentrată, reziști mai bine exercițiilor pe care ți le-ai propus, simțind mai greu oboseala.

 • în timpul ritualurilor zilnice de îngrijire: bărbierit, machiaj și îngrijire personală, pieptănat, alegerea pieselor vestimentare, atunci când faci o baie relaxantă, etc. Toate acestea mici tabieturi pe care le avem ne ocupă în fiecare zi cel puțin două ore, timp în care putem asculta o carte.

 • în timp ce faci activități în casă: atunci când gătești, faci curățenie, pregătești micul dejun, aranjezi lucrurile, călci haine, reamenajezi și redecorezi casă, garajul sau curtea. Zilele în care ne propunem să organizăm lucrurile din casă sunt cele mai obositoare câteodată. În timp ce asculți ești mai productiv și iei deciziile mai ușor, atenția fiindu-ți distrasă doar atunci când ceva e cu adevărat important.


 • atunci când te deplasezi: în drum spre muncă și înapoi, când călătorești cu mașina, avionul sau trenul, în mijloacele de transport în comun. Pe toți ne supără traficul și timpul pe care îl pierdem așteptând la semafor, în stații, pe peron sau în aeroport. Putem folosi timpul eficient și la sfârșitul săptămânii să avem satisfacția câtorva sute de pagini citite astfel.

 • la cumpărături: atunci când îți alegi produsele favorite, când stai la rând la casă, în drum spre magazin. Ți s-a întâmplat vreodată să stai la o coadă care părea că nu se mai termină? În timp ce îți pui produsele pe bandă sau aștepți pentru a ieși din parcare, ai timp suficient pentru câteva pagini.

 • la masă: te relaxezi ascultând câteva pagini în timp ce mănânci sau când pregătești masa. În fiecare seară poți avea alături, la cină, o persoană pe care o admiri și ale cărei povești abia aștepți să le asculți.

 • în timp ce te dedici hobbiului tău: pictură, desen, colorat, cusut, bijuterii handmade, construit Lego, studiat mașina, motocicleta sau bicicleta. Relaxarea implică relaxare. Faci două lucuri care îți plac, în același timp.

În orice moment sau loc ai vrea să citești ceva, cartea ta e disponibilă instant. Creierul tău este constant antrenat să se concentreze, în același timp, pe două sau mai multe lucruri diferite. Deciziile sunt mai ușor de luat și nivelul de stres este redus. În plus, la final de săptămână, ai o carte citită.


*Poți lua și notițe cu citatele preferate sau lucuri pe care vrei să le pui în practică. Funcția - Bookmark- a playerului îți permite să ții minte idei cu care ai rezonat profund. Dacă vrei să vezi și alte beneficii ale audiobook-urilor, avem un intreg articol despre asta


🎧 Tu unde asculți?

1
2