top of page
Caută

Corina Băcanu: Sunt suma minții autorilor care m-au modelat.

Implicată activ în societate, își spune părerea fără cenzură ori de câte ori simte nevoia pe paginile sale de social media. Sinceritatea și modul său direct au strâns în scurt timp o comunitate impresionantă, activă și informată. Uneori este considerată acidă, alteori mult prea implicată, însă de fiecare dată reușește să aleagă cu grație cuvintele care să nu fie tratate cu indiferență. Astăzi aflăm despre cum e să îți pese, cu Corina Băcanu - creator digital de cuvinte iscusite.


Consultă pagina de Recomandări a aplicației Voxa și vezi care sunt titlurile selectate de Corina Băcanu din biblioteca sa de pe Voxa.

Ești curios ce citește?


Bine ai venit în lumea cărților, dragă Corina! Să ne imaginăm că la un moment dat se va publica o biografie a ta, scrisă de tine sau nu. Ce ai vrea să fie musai menționat?

Că am fost un om bun. Că nu am lăsat deșeuri în urma mea, că nu am făcut rău intenționat, că am făcut bine intenționat, că am avut un talent care a făcut fericiți, câteodată, oamenii.


Care este relația ta cu cititul? Mai ai timp pentru asta?

Cititul este o mare dragoste. Îl asociez cu adolescența și cu tinerețea. Primele nopți pierdute au fost alături de cărți.


Din păcate, acum nu mai am timp. Și nu mai am nici puterea de a mă concentra. Și mai am și probleme cu ochii, după o zi plină, am senzația de nisip în ochi. Dar încerc să citesc când pot și cel mai des se întâmplă în vacanțe.


Există vreo carte care a avut un impact decisiv în viața ta?

Nu a fost una. Au fost toate. Chiar și cele care nu mi-au plăcut. De fiecare dată când am zis „asta e cartea preferată”, a venit altă carte „și mai preferată”.


Dar eu nu am cărți preferate, ci autori preferați: Caragiale, Rebreanu mai ales cu nuvelele sale, Mihail Sebastian, Malcom Gladwell, Thomas Man, sunt mulți și mi-e teamă că nu pot face o listă.


Apoi mai sunt profesioniștii din anumite domenii, psihologi, medici, arhitecți, antreprenori. Imposibil să ai doar o carte care să te fi transformat. Sunt suma minții autorilor care m-au modelat.


Care ar fi cartea pe care nu ai vrea să o rateze copilul tău? De ce?


Eu nu cred în sintagma „o singură carte” sau „un singur autor” care ne schimbă percepția asupra vieții. Cred că sunt atâtea minți luminate pe lume, că evoluăm de fiecare dată când dăm peste o scriitură nouă, un gând nou, o perspectivă nouă.


Mi-ar plăcea ca Aron să citească amintirile lui Creangă, Micul Prinț, basmele lui Ispirescu, Heidi, Colț Alb, Alice în Țara Minunilor, Pinochio, Petter Pan, să răsfoiască atlase de biologie, zoologie, să fie interesat de meserii. Per total, sper doar să îi placă să citească și orice ar citi cred că este minunat din start.


Relația ta cu scrisul este una specială. Este meseria ta, mijlocul tău frecvent de comunicare, motivul pentru care ai reușit să strângi alături o comunitate de oameni deschiși… Care crezi că este puterea cuvântului scris?


Nu mai știu. Acum 10 ani aș fi zis că la început a fost cuvântul, la mijloc și la final tot cuvântul. Însă după cum știi, eu iau pulsul societății din social media. Și, în ultimul timp, oamenii sunt mai atrași de contentul video, eventual cât mai scurt, decât de cel scris. Poate fiindcă acesta nu este solicitant.


Ce pot spune totuși este că scrisul a adunat în jurul meu oameni diferiți de restul. Și nu este o auto laudă. Dar oamenii care înțeleg cuvântul sunt clar mai puternici. Pentru că viața, cu toate aspectele ei, nu este simplă ca un video de 15 secunde. Este complexă, cu fraze întortocheate și multe sensuri. Și cei care sunt expuși la astfel de conținut sunt clar mai pregătiți pentru viață, să spunem.


Despre ce nu ai scrie niciodată? E un subiect pe care nu l-ai aborda?


Sunt multe subiecte pe care nu le-aș aborda sau nu mai vreau să le abordez. Pentru că am din ce în ce mai puțină disponibilitate pentru debate-uri. Deci nu mai vreau să scriu despre teme care polarizează. Vreau să râd, să mă simt bine, să îmi iau energia din lucruri bune și să am toată disponibilitatea pentru copilul și familia mea.


Te-ai gândit să scrii o carte?


Da. Nu o să scriu. Mai am multe cărți de citit și nu simt că am ajuns în acel punct al vieții mele în care am acumulat suficiente cărți citite cât să pot scrie eu una la rândul meu. Mai am de citit.


De curând oamenii te pot asculta la radio, în matinalul de pe Kiss FM, de luni până vineri de la 7 la 10. Cu ce simți diferit publicul care te ascultă față de cel care te citește?


Publicul care mă ascultă la Kiss nu mă cunoaște încă. Cel care mă citește mă cunoaște.

Deci la radio mă duc la blind date-uri, în fiecare dimineață, cu 2 milioane 500 de oameni.


În plus, la radio oamenii fac de obicei altceva în timp ce noi vorbim, e un alt mediu, mai dinamic, așa că și cuvintele sau ideile trebuie să fie mai penetrante. Învăț să comunic într-un alt mediu. Cu alt public. Care e mai greu de cucerit, fiindcă nu are timp :)


Care crezi că este principalul beneficiu al cărților audio?


Că poți să fentezi timpul. Poți să faci lucruri mici în timp ce auzi lucruri mari.

Că poți face o tocăniță mică în timp ce asculți autori mari.

Cum definești timpul tău pentru tine?


Avem o relație complicată cu timpul. Mă trezesc foarte devreme, am un program încărcat, am un copil destul de mic care necesita toată atenția mea, am un soț cu care vreau să îmbătrânesc deci o relație în care trebuie să investesc permanent și per total se face ora 12 noaptea și trebuie să mă culc ca să mă pot trezi la 4.


Cum îți alimentezi creativitatea?


Observând. Citind. Vorbind.


După ce se ghidează viața ta în prezent?


Job, pasiunile mele și familie. Nu neapărat în ordinea asta.


Ai testat Voxa încă de la apariție. Ai vrea să ne transmiți ceva? (sugestii, reclamații, laude dacă e cazul, etc)


E bine-venită! Știm deja că cititul se practică mai mult online/digital acum, până și online atenția oamenilor a scăzut mult, așa că varianta ideală a timpurilor rămâne audiobook-ul. Când mai ai și o voce faină care îți povestește, n-are cum să nu te prindă! Voxa reușește să fie produsul potrivit la timpul potrivit :)


Ai un cufăr în care poți pune la păstrare 3 lucruri (nu neapărat fizice, palpabile), pentru eternitate. Ce ai alege?


Amintiri din trecut, prezent și viitor. Și poate o porție de cartofi prăjiți ca să am ce ronțăi în timp ce răsfoiesc amintiri.

 

Cărți recomandate de Corina Băcanu


*regăsite pe pagina de Recomandări în aplicația Voxa pe Raftul Corina Băcanu, în luna februarie 2023.

  1. Vremea minunilor, de Cătălin Dorian Florescu

  2. E de rau, gandim prea mult, de Serge Marquis

  3. Să nu râzi, de Raluca Feher

  4. Nuvele, de Liviu Rebreanu

  5. Ultimii cai din stepă, de Maja Lunde

 

Revenim în curând cu un nou interviu. Stai cu 👀 pe noi.




bottom of page