top of page
Caută

19 idei care te vor ajuta să citești mai mult

Mulți oameni își doresc să citească mai mult - unii chiar și-au propus acest obiectiv ambiguu de “mai mult” pentru 2022 - dar nu găsesc timpul necesar. Am compilat o listă de idei simple și aplicabile (începând de astăzi), pentru ca tu să găsești - sau, mai degrabă, să creezi - timpul, spațiul și condițiile pentru a reuși să citești mai mult decât ai fi citit de obicei.


🎯 Setează-ți obiective legate de citit

Nu e suficient să îți propui doar “să citești mai mult”. Ce înseamnă mai mult?


Conform înțelepciunii care spune că “nu poți îmbunătăți ceea ce nu măsori”, e o idee bună să definești ce vrei să citești, cât vrei să citești (în pagini, număr de titluri, ore etc.), iar apoi să măsori progresul pe care-l faci.


Iată câteva exemple:

  • “20 de pagini pe zi”. Este un obiectiv foarte ușor de atins, chiar și pentru cei mai ocupați dintre noi. Dacă te ții de el, la finalul unei luni vei fi citit 620 de pagini, sau 3 cărți de 200 de pagini.

  • “Două cărți pe lună”

  • “30 de minute pe zi”

  • “100 de pagini pe săptămână”

  • etc.


📱Citește digital

Cărțile digitale nu cântăresc și nu ocupă mai mult spațiu decât dispozitivul de pe care le accesezi. Acest lucru îți permite să le ai cu tine mult mai des decât ai putea să iei cărți imprimate pe hârtie.


Poți să strecori momente de citit digital atunci când călătorești sau iei transportul în comun, atunci când ești în sala de așteptare la medic sau când aștepți pe cineva…


Timp vei găsi, tu asigură-te că ai cărțile la îndemână.


🎧 Citește cu urechile

Audiobook-urile îți permit să asculți o carte citită de un narator profesionist - adeseori actor. Poți chiar să citești cu ochii închiși!


😐 Nu fiecare carte merită terminată

Unii oameni simt un fel de datorie sau obligație morală să ducă la bun sfârșit orice carte pe care au început-o. Astfel mintea percepe cartea ca pe o socoteală neîncheiată, care nu ne dă pace până nu o ducem la bun sfârșit.


Noi suntem aici să îți spunem că e dreptul tău să-ți alegi ce și cât citești. Indiferent de reputația autorului și a cărții, e posibil să nu rezonezi cu ea, să simți că înaintezi mult prea greu și fără chef prin experiența lecturii sau să nu găsești motivația să termini lectura.


Este ok să “parchezi pe dreapta” o carte sau chiar să renunți cu totul la ea. Nu vei răni sentimentele nimănui, ba chiar te vei simți ușurat(ă) și gata să începi ceva nou.


🤦 Nu te simți obligat/ă să citești marii clasici

Dickens, Dostoievski sau Dumas – ca să menționăm doar trei nume care încep cu litera D – sunt, fără îndoială, autori buni. Omenirea încă îi apreciază pentru un motiv întemeiat. Cu toate acestea, frumusețea este în ochii celui care citește, și este posibil să nu rezonezi cu stilul lor de a scrie, sau să nu te intereseze așa de mult vremurile istorice în care se petrece acțiunea, sau pur și simplu aceste lecturi să nu fie relevante pentru parcursul vieții tale.


Citește ceea ce îți place, și nu te simți vinovat(ă) dacă alegi și titluri sau autori pe care alții îi consideră trashy sau “de duzină”. Atât timp cât îți face plăcere să citești acele cărți, bucură-te de ele!


➡️ E ok să citești “pe sărite” din cărțile de nonficțiune

Cărțile de nonficțiune nu se citesc neapărat de la prima pagină până la ultima. Uneori, dacă ai citit deja multe alte titluri din același domeniu, ideile mari încep să se repete, iar tu înțelegi deja bazele acelui domeniu. De aceea, cititorii de nonficțiune experimentați aleg uneori doar pasajele din care vor să își extragă informații noi.


Vei citi mai mult, pentru că vei citi doar ceea ce contează pentru tine.


⏰ Pune-ți timp deoparte pentru citit

Atunci când cititul devine important în viața ta, e o idee bună să-ți setezi blocuri de timp dedicate acestei activități.


Crează-ți o rutină - te va ajuta să creezi și să menții obiceiul dorit.


❓Conectează-te la DE CE-ul tău

De ce este important pentru tine să citești mai mult? Există o arie a vieții pe care vrei să o explorezi? Vrei să îți îmbunătățești vocabularul? Cauți o idee anume, sau ești în căutarea inspirației? Te ajută cititul să te relaxezi și să te deconectezi de la rutina vieții tale? Te ajută să evadezi? Te atrage latura emoțională a cititului? Îți place să dezlegi mistere? Simți că te ajută să înțelegi mai bine oamenii, cu emoțiile lor?


Care e DE CE-ul tău? Mai sus ți-am dat doar 9 exemple de motivații care îi fac pe oameni să citească, dar tu ești o persoană unică, și vei avea propriul set de motive.


🛏️ Citește la culcare

Mulți oameni au descoperit cum cititul îi ajută să încheie ziua cu o stare mult mai bună decât dacă ar alege să scroll-eze pe social media sau să-și lase mintea invadată de gânduri și griji înainte să adoarmă.


📚 Ține mereu la îndemână o carte de citit

Când folosești Voxa, acest lucru devine foarte simplu. Tot ce ai de făcut este să-ți adaugi cărțile favorite în secțiunea Bibilioteca Mea, iar de acolo le vei putea accesa imediat.


Când ai mereu o carte cu tine - sau cinci - alături de intenția de a le descoperi, vei găsi timp de-a lungul unei zile să mai citești câte puțin.


🗑️ Renunță la câteva activități mai puțin importante

Mulți dintre cei care spun “nu am timp” nu realizează că totul ține de prioritățile pe care ni le setăm.


Dacă cititul a urcat în ierarhia importanței, atunci uită-te la activitățile pe care le faci de-a lungul unei săptămâni, și vezi care dintre ele au devenit mai puțin importante. Poți renunța la acelea, ca să-ți faci timp pentru citit.


🚫 Poți înlocui un obicei neproductiv cu cititul

Din nou, consumul de social media este un foarte bun candidat.


De altfel, știai că atunci când navighezi pe Instagram, Facebook și Reddit citești, probabil, mii de cuvinte? Într-o singură zi, o amestecătură de opinii neavizate, drame, bârfe, fake news și titluri scrise pentru clickbait poate echivala cu un capitol dintr-o carte cu informații pertinente, bine structurate și adeseori scrise într-un mod fascinant.


✈️ Citește atunci când călătorești

Mulți oameni descoperă că sunt mai productivi și au atenția mult mai focalizată atunci când sunt într-un avion sau un tren, așa că ele pot fi un mediu perfect în care să-ți canalizezi atenția spre citit.


Audiobook-urile sunt o opțiune la fel de bună în aceste contexte, și pot fi ascultate și în propria mașină, atunci când conduci pe distanțe ceva mai lungi.


🏃‍♀️Fă mici “sprinturi” de citit

Ai auzit vreodată de tehnica Pomodoro? Această tehnică de productivitate implică blocarea unui interval de timp (de exemplu, 30 de minute) în care atenția ta este focalizată doar pe o singură sarcină. Elimini orice elemente care te-ar putea distrage, setezi un cronometru, te asiguri că te-ai hidratat bine și ai fost la toaletă înainte, treci telefonul pe modul silențios și te apuci de treabă.


Bineînțeles, acest lucru poate fi făcut și când vine vorba de citit. Există numeroase aplicații mobile care te ajută în implementarea tehnicii Pomodoro. Un singur exemplu este Pomodoro Timer.


🌙 Începe sau încheie ziua cu citit

Dacă incluzi cititul în rutina ta de dimineață sau de seară, e posibil să îți fie mult mai ușor să te ții de acest obicei. Dimineața ai mintea odihnită, reții mai multe informații și poți aborda cu curaj cărțile mai grele, pe când seara poți citi pentru a te relaxa, a pregări procesul de shut down după o zi lungă și poți să citești cărți mai ușor de parcurs sau titlurile favorite din ficțiune.


🛋️ Creează-ți spațiul ideal pentru citit


În afară de timp, e nevoie să creezi și spațiu. Nu trebuie neapărat să arate ca în acele fotografii idilice de pe Instagram. Folosește spațiul pe care îl ai la dispoziție ca să-ți amenajezi un colț mai propice pentru citit. Un fotoliu, o sursă de lumină, un suport pentru cana de ceai, o pernă - iată doar câteva elemente care te pot ajuta să-ți creezi contextul ideal.


🏆 Leagă cititul de obiectivele tale

Poate că există o nevoie sau o dilemă majoră acum în viața ta. Alege acele titluri care te ajută la rezolvarea ei.


🎵 Alege muzica potrivită pentru citit

Pe mulți dintre noi muzica îi ajută să intre într-o stare mentală și emoțională. Este recomandat să alegi muzică fără cuvinte.


🍽️ Ascultă audiobooks în timp ce mănânci, faci curat gătești sau te relaxezi

Audiobook-urile pot fi integrate cu stilul tău de viață și poți să faci multitasking atunci când activitatea pe care o faci nu necesită aceleași resurse ale creierului pe care le folosești pentru citit. Curățenia, alergatul sau plimbările lungi prin parc sau în natură sunt doar câteva exemple de momente pe care mulți dintre noi le găsesc perfecte pentru ascultat un audiobook.


Concluzia

Cu toții avem aceleași 24 de ore la dispoziție, însă felul cum le folosim diferă mult, în funcție de priorități, valori, preferințe și situația în care ne aflăm. Sperăm că te-am inspirat să pui în aplicare cel puțin 2 sau 3 dintre ideile de mai sus.

Comments


bottom of page