top of page
Caut─â

­čÄÖ´ŞĆCum e s─â fii narator de audiobook-uri?

Cea mai important─â parte din experien╚Ťa unui audiobook o constituie vocea naratorului ╚Öi capacitatea lui de a te face s─â te sim╚Ťi parte din poveste. S─â fii un bun narator poate p─ârea extrem de simplu. Cine nu a citit vreodat─â c├óteva pagini cu voce tare, m─âcar de curiozitate sau exers├ónd pentru un eveniment? Aparent, dac─â respec╚Ťi toate semnele de punctua╚Ťie ╚Öi nu te b├ólb├ói prea mult, succesul e garantat. C├ót de greu poate fi?


Pe l├óng─â o voce cald─â, pl─âcut─â ╚Öi o dic╚Ťie f─âr─â cusur, un narator profesionist este acela care reu╚Öe╚Öte s─â te fac─â s─â ascul╚Ťi, nu doar s─â auzi. El capteaz─â ╚Öi transmite mesajul autorului. Te integreaz─â ├«n atmosfer─â ╚Öi ├«ntruchipeaz─â personajele- fiecare fiind o lume ├«n sine. Cea mai dificil─â parte este aceea de a se p─âstra obiectiv ╚Öi totodat─â extrem de prezent, prin aportul personal. Este ceva dincolo de un timbru pl─âcut, o voce special─â, puterea de a imita sau dib─âcia de a citi f─âr─â cusur. E despre a ├«n╚Ťelege, a asimila ╚Öi a putea transmite- prin cuvinte rostite ╚Öi emo╚Ťie.


,, Scopul nara╚Ťiunii este de a traduce cuv├óntul scris ├«ntr-un mod c├ót mai consecvent posibil cu inten╚Ťia autorului. " Celeste Lawson- Recording Studio Manager, Library of Congress
Iulia Dr─âghici- narator VoxaTehnic─â vocal─â ...


Vocea, puterea noastr─â de a emite sunetele, este un act muscular prin defini╚Ťie. Pentru a finaliza un audiobook, naratorul petrece, ├«n medie, 20 de ore ├«n studio. Dac─â facem o compara╚Ťie cu un antrenament la sal─â, vorbim despre un adev─ârat ­čĺ¬ maraton de for╚Ť─â. Tehnica vocal─â ajut─â naratorul s─â poat─â veni ├«n studio c├óteva zile consecutive, nefiind ├«mpiedicat de ,, febr─â muscular─â"- r─âgu╚Öeal─â, pierderea vocii sau dureri ├«n g├ót. Dincolo de timbrul nativ, vocea trebuie antrenat─â zilnic pentru astfel de tururi de for╚Ť─â. De aceea cei mai buni naratori sunt actorii, oamenii de radio, moderatorii de emisiuni TV sau chiar c├ónt─âre╚Ťii- cei care zilnic lucreaz─â cu vocea lor. ├Än studiourile Voxa am avut ocazia s─â ├«nt├ólnim profesioni╚Öti, voci excep╚Ťionale ╚Öi talente atent muncite, dintre care: ╚śerban Pavlu, Mihai C─âlin, Daniela Nane, Dana S─âvuic─â.


... ╚Öi st─âp├ónire de sine ­čžś


├Än studio nu se aude nici musca. Orice mic sunet poate ├«ntrerupe experien╚Ťa ascult─âtorului, mut├óndu-i aten╚Ťia de la firul narativ. Ca narator, trebuie s─â stai nemi╚Öcat, concentrat ╚Öi con╚Ötient de faptul c─â p├ón─â ╚Öi simplele mi╚Öc─âri ale m├óinii ├«n aer, a p─ârului sau schimbarea pozi╚Ťiei pe scaun sunt captate de microfon. Pe l├óng─â respira╚Ťiile clare, scurte ╚Öi silen╚Ťioase pe care un narator trebuie s─â le stabileasc─â de acas─â, acesta trebuie s─â ╚Ťin─â cont ╚Öi de reflexul natural ╚Öi destul de greu de controlat de a ├«nghi╚Ťi saliva. Niciunul dintre acestea nu poate ├«ntrerupe o fraz─â, o idee sau o replic─â cheie a unui personaj.


Din p─âcate, procesul de ├«nregistrare al unui audiobook nu se reia niciodat─â. Nu ai posibilitatea ca a doua oar─â s─â ,,o dai mai bine". ­čĽĺ Programul studiourilor este unul foarte bine stabilit ╚Öi calculat cu mult timp ├«nainte. Relu─ârile se fac doar ├«n momentele de maxim─â urgen╚Ť─â- atunci c├ónd intervine o problem─â tehnic─â, un zgomot involuntar sau o oboseal─â sesizabil─â ├«n voce. Cu fiecare pauz─â sau reluare se prelunge╚Öte timpul de post-produc╚Ťie ╚Öi de montaj al unui audiobook.


,, Sunt pu╚Ťine lucruri ├«n via╚Ťa noastr─â care necesit─â folosirea acestor mu╚Öchi. ├Än afar─â de a le citi cu voce tare copiilor no╚Ötri c─ârora nu le pas─â dac─â ne b├ólb├óim sau ├«nghi╚Ťim ├«n mijlocul propozi╚Ťiei. De regul─â, nu petrecem mult timp citind cu voce tare. Chiar ╚Öi actorii foarte buni de teatru ╚Öi film pot avea dificult─â╚Ťi ├«n a-╚Öi sus╚Ťine energia. Deci, ce face un bun narator? Atributele importante ale vocii, ├«n ceea ce prive╚Öte nara╚Ťiunea, sunt calitatea, for╚Ťa ╚Öi rezisten╚Ťa. " Celeste Lawson- Recording Studio Manager, Library of CongressEmilia Bebu- narator Voxa


Arta narativă - veche de când... omul


Arta narativ─â este poate cea mai veche form─â de art─â. Oamenii au sim╚Ťit dintotdeauna nevoia s─â interac╚Ťioneze prin vorbire, s─â transmit─â idei, s─â comunice, s─â conving─â, s─â justifice- ├«ntr-un cuv├ónt, s─â povesteasc─â. ├Än zilele noastre petrecem o mare parte din timp spun├ónd sau ascult├ónd pove╚Öti, idei, g├ónduri - prin intermediul re╚Ťelelor sociale. A asculta un audiobook nu este un proces at├ót de nou sau diferit pe c├ót am fi tenta╚Ťi s─â credem. E ceva firesc. Face parte din natura noastr─â uman─â.


,, C─âr╚Ťile audio sunt importante pentru c─â provin din forma veche a nara╚Ťiunii- povestirea oral─â. " Stephen King

Cale lung─â p├ón─â la microfon ­čÄÖ´ŞĆ


├Än afara celor 20 de ore men╚Ťionate pentru lucrul ├«n studio, preg─âtirea naratorului mai dureaz─â uneori c├óteva zile bune. ├Änainte de a ajunge ├«n fa╚Ťa microfonului, acesta cite╚Öte cartea pentru a se familiariza cu contextele pe care autorul le-a ├«nf─â╚Ťi╚Öat- descrieri, situa╚Ťii tensionate, scene pline de suspans sau romantism, replici cu indica╚Ťie clar─â din partea autorului, etc. ­čôÖNoteaz─â cuvinte ale c─âror pronun╚Ťie nu le cunoa╚Öte sau nu este sigur de ele- de la numele personajelor, la cel al str─âzilor, ora╚Öelor, etc. (literatura scandinav─â este recunoscut─â pentru numele proprii care dau b─ât─âi de cap naratorilor atunci c├ónd ├«ncearc─â s─â le pronun╚Ťe). Se asigur─â c─â nu exist─â cuvinte ale c─âror sens nu ├«l cunoa╚Öte.


Vocea unui narator trebuie s─â fie asemenea unei orchestre. ­čÄ Fiecare registru trebuie schimbat ├«ntr-o armonie perfect─â, pentru a nu deranja experien╚Ťa ascult─âtorului. Monotonia este evitat─â prin schimbarea atitudinii, nu prin imitarea de voci diverse. Acest lucru ├«i ofer─â consisten╚Ť─â pe parcursul zilelor de ├«nregistrare ╚Öi posibilitatea de a-╚Öi transpune vocea personal─â pentru a interpreta zeci de personaje diferite- f─âr─â a r─âgu╚Öi!

Maria Radu- narator Voxa


,, Când am terminat Harry Potter, am numărat 143 de personaje." Jim Dale, narator pentru seria Harry Potter

Secretul interpret─ârii ­čĄź


P├ón─â ╚Öi cei mai talenta╚Ťi actori ├«nt├ómpin─â dificult─â╚Ťi atunci c├ónd devin naratori. Lipsi╚Ťi de timpul de repeti╚Ťii, partenerul de scen─â sau mi╚Öcare, ace╚Ötia se poate adapta foarte greu ├«n fa╚Ťa microfonului. Actorii sunt obi╚Önui╚Ťi s─â livreze prin toate mijloacele- voce, corp, emo╚Ťie, mi╚Öcare- lucru care ├«n studio nu este posibil. Totu╚Öi, calit─â╚Ťile de care ace╚Ötia dispun sunt extrem de utile ├«n arta narativ─â.

Capacitatea de a fi credibil ├«n orice context, de a empatiza ╚Öi livra corect inten╚Ťiile autorului, de a contura atitudinile personajelor ├«ntr-o situa╚Ťie, sunt exerci╚Ťii ale artei actorului de folos ├«n fa╚Ťa c─âr╚Ťii. Naratorul g─âse╚Öte constant echilibrul ├«ntre interpretare ╚Öi nara╚Ťiune. Nu favorizeaz─â o extrem─â sau alta. ╚śtie m─âsura lucrurilor, a╚Öa cum filosofii greci ar spune ast─âzi.
Alina Anea- narator Voxa


Tehnica ascult─âtorului ideal ­čÄž


Pentru a livra con╚Ťinut de calitate, naratorul ├«╚Öi imagineaz─â c─â se adreseaz─â unui ascult─âtor prietenos, care nu este la primul s─âu audiobook ascultat ╚Öi care e preg─âtit pentru a fi condus prin lumea c─âr╚Ťilor. Prin acest mic truc ( reg─âsit ╚Öi ├«n teatru- s─â joci pentru publicul ideal) - acesta evit─â s─â fie extremist- s─â citeasc─â ├«ntr- un ritm mult prea lent sau pe un ton didactic, s─â fie prea relaxat sau, din contra, ├«mpiedicat de un perfec╚Ťionism f─âr─â margini.


Testul suprem pentru un narator de a decide o abordare perfect─â este acela de a-╚Öi asculta propria ├«nregistrare. Dac─â ├«n via╚Ťa real─â cineva ar vorbi cu tine a╚Öa, te-ai sim╚Ťi ciudat? L-ai crede? Te-ar emo╚Ťiona? Ai ├«n╚Ťelege despre ce e vorba? Atunci c├ónd povestim ├«n via╚Ťa de zi cu zi ├«nt├ólnim exact firescul cu care naratorul ar trebui s─â se joace.A fi narator profesionist nu ╚Ťine doar de norocul unui timbru nativ impecabil. Dezv─âluie mult mai multe capacit─â╚Ťi- care pot fi exersate ╚Öi ├«nv─â╚Ťate de aproape oricine. A╚Öadar: munc─â, munc─â, munc─â...


­čÖĆMul╚Ťumim tuturor naratorilor care s-au al─âturat proiectului Voxa, dintre care amintim: ╚śerban Pavlu, Mihai C─âlin, Dana S─âvuic─â, Alina Anea, Maria Radu, Emilia Bebu, Iulia Dr─âghici, Raluca Moianu, Vlad R─âdescu, Aylin Cad├ór, Sonia Teodoriu, Liviu Damian, Rodica Culcer, Ilinca H─ârnu╚Ť, Monica Davidescu, Alexandra Vrabie... Vocile lor transmit povestea noastr─â mai departe!

Kommentare


bottom of page